Egyre többen gurulnak ki a szabadba

Oszd meg másokkal is!

A korai tavasz szinte varázsütésre kivitte a kerekes embereket is a szabadba. Kerékpárosok, görkorcsolyások, gördeszkások szinte percenként jönnek szembe az emberrel. Jó látni ahogy családok, baráti társaságok jobbnál jobb kerékpárokon, görkorikon, gördeszkákon gurulnak az utakon. Sajnos a kerékpáros utak minősége és mennyisége még nem az igazi, de sokkal jobb, mint 10 – 20 évvel ezelőtt volt.

A fejlődés is látszik és a tervek is biztatóak, de például a Balaton körül egy 6 – 10 éves gyerek nincs teljesen biztonságban azokon az útszakaszokon, ahol csak felfestik vagy táblával jelölik a kerékpáros sávot. Egyes szakaszok európai szintűek, biztonságosak (pl. Balatonföldvár – Szántód között), ugyanakkor Balatonszárszó irányában görkorival gördeszkával csak nagyon szenvedősen, vagy alig lehet közlekedni a sok repedés, kátyú, egyenetlen útszakaszokon, ahol még autók is járnak. Ezeken a területeken még strapabíró kerékpárokkal sem élmény közlekedni.

Szerencsére az emberek kedvét még az utak állapota sem veszi el attól hogy élvezzék az együtt gurulás örömét.

A napokban jártam a Bringaexpón ahol nagyon érdekes guruló csodamasinákat láttam. Hihetetlen hogy az elmúlt években mennyit fejlődött a kerékpár gyártás és milyen igényeket elégítenek ki a gyártók. A fekvőkerékpárokat eddig csak kuriózumként láttam az utakon, de ma már teljesen természetes, hogy a legjobb minőségben megvásárolhatók Magyarországon is ezek a bringák is. Az árak azért nem túl barátságosak, de azt mondják hogy az emberek a minőségi dolgokért hajlamosak sokat is fizetni. (persze ha van miből) Legszívesebben én is beruháznék egy modern fekvőbringára, mert nagyon tetszik, de sajnos százezreim még nincsenek rá. 🙁

Kicsit csalódás volt a kiállításon, hogy BMX  kerékpárokat csak a bemutatókon láttam, de kiállítva szinte alig. Rollerekből is kevés volt és ezeken kívül semmilyen más kerekes sporteszközt nem láttam. Tudom hogy elsősorban egy bringa kiállításon bringákat fognak bemutatni, de szerintem érdemes lenne gördeszkákkal, görkorcsolyákkal, egykerekűekkel  is bővíteni, érdekessé tenni a kiállítást.

Jó volt látni veterán kerékpárosokat is a standok között gurulni. Az időutazással is felérő látványt nem csak az teszi érdekessé, hogy testközelből láthatjuk a fotókról, filmekről ismert Óriáskerekű veterán kerékpárt, hanem a korhű ruhákba öltözött bringások stílusa is.

A veterán kerékpárokat látva hihetetlen, hogy ma már az elektromos kerékpárok, -rollerek mennyire betörtek a piacra. Az e-bike-ok világát éljük, ami még egy kicsit drága, de aki megengedheti magának, annak nagy élmény lehet könnyebben emelkedőre hajtani vagy kisebb energiával gyorsabban haladni. A sportértékéből veszít az ilyen fajta kerekezés, de tény hogy idősebbeknek, közlekedésben résztvevőknek, rászorulóknak nagyon hasznos lehet ez a korszerű technikai megoldás.

A TRIAL-os, BMX-es és kerékpár foci bemutatók fantasztikusak voltak. Öröm látni hogy mennyire ügyes emberek vannak és már egész fiatal gyerekek is lélegzetelállító kunsztokat mutatnak be játszi könnyedséggel.

A téli hideg hónapokban elkezdtem spining edzésekre járni és mondhatom alaposan elfáradok és leizzadok minden egyes alkalommal. Persze más zenére és ritmusra bringázni, mint a szabadban, de mindenkinek csak ajánlani tudom hogy próbálja ki egyszer, de inkább tízszer ezt a (helyben gurulásos 🙂 ) mozgásformát is.

Lassan állandósul a jó idő és rendszeresen gurulhatunk a szabadban is. Minden bringásnak jó hátszelet, sok lejtőt és balesetmentes közlekedést, a gördeszkásoknak, görkorisoknak minél hosszabb, szélesebb sima útfelületet kívánok.

Aki csak teheti, próbáljon ki minél több érdekes, guruló sporteszközt, tanuljátok meg őket használni és élvezzétek az elkövetkezendő melegebb időszakban, amíg csak lehet.

 

 

 


Oszd meg másokkal is!
Posted in Gördeszka, Görkorcsolya, Kerékpárok, Közlekedés, Roller, Veterán kerékpárok.