Városi közlekedés kerekes sporteszközökkel

Oszd meg másokkal is!

Kerekes sport és közlekedési eszközről elsősorban mindenkinek a különböző kerékpárok jutnak először eszébe, de ha megnézzük milyen guruló csodamasinákkal járnak az utcákon tereken az emberek, akkor a választék ennél sokkal színesebb.

Csak a közvetlen környezetemben nap mint nap látok gördeszkával guruló fiatalokat, akik talán iskolából hazafelé tartva használják ki az aszfaltos, betonos utakon, járdákon, bringautakon való laza mozgás lehetőségét.

Aki azt hiszi, hogy rollerrel közlekedőkkel kevesebbszer találkozom, az téved. Ráadásul a rollerekkel közlekedők körében több idősebb korú, talán munkába igyekvő embert látok, akik néha kézbe kapják az egyszerűen összecsukható kétkerekűt, amikor egy üzletbe bemennek, a buszról le és felszállnak,  aztán gyorsan fellépnek egyik lábukkal a lábtartóra és már gurulnak is szabadon  tovább.

A mindennapi életben görkorisokkal kevesebbszer találkozom. Valószínű ennek az az oka, hogy görkorival bonyolult, balesetveszélyes és sok helyen tiltott is bemenni. Volt régebben egy cipő, aminek a talpába építettek egy görgőt (nem emlékszem a nevére), ezzel lehetett gurulni is, de azt hiszem az igazi görkorizástól ez azért messze volt, bár sohasem próbáltam.

Sajnos egykerekűvel közlekedőkkel is csak nagy ritkán találkozom a városi forgatagban. Ennek azért elég egyszerű oka van. Egykerekűvel nem olyan egyszerű közlekedni és még közepesen gyorsan haladni is kifejezetten komoly fizikai feladat. Ennek ellenére külföldi útjaim során sok egykerekűssel találkoztam már városi forgalomban is, legkisebb lányom középiskolás korában pedig heti rendszerességgel járt iskolába egykerekűn.

Vannak azért olyan csodamasinák is, amikkel csak ritkán találkozhatunk a hétköznapok során. Ilyen a fekvőkerékpár, amiből az idén sikerült kipróbálnom egy háromkerekű változatot. Óriási élmény volt az a pár perc is amit gurulhattam rajtuk. A sírollert is szívesen kipróbálnám már évek óta, de sajnos még nem sikerült beszereznem és kölcsönöznöm sem.

Összességében a városi közlekedésben szinte minden kerekes sporteszközt ki lehet próbálni, főleg ott, ahol kiépített kerékpárút hálózat van.


Oszd meg másokkal is!
Posted in Gördeszka, Görkorcsolya, Kerékpárok, Közlekedés, Roller.