Vendégünk Halápi Sándor Veterán kerékpáros!

Oszd meg másokkal is!

Hogy kezdődött a kapcsolatod a kerékpárral?

Az egész életem a kerékpárhoz kötődik mivel édesapám kerékpár műszerész volt s mellette nőttem fel. 13 éves koromban lettem igazolt kerékpárversenyző a szolnoki Cukorgyár kerékpáros szakosztályában. Ezt követően 13 év után a hosszútáv futással próbálkoztam majd a triatlon következett amit 9 évig csináltam.

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a veterán kerékpárral?

Mindig érdekeltek a veterán kerékpárok, építettünk is egy velocipédet de az nem volt alkalmas versenyzésre, így kerestem a lehetőséget a fejlesztésre s a fejlődésre, 2004-ben sikerült kapcsolatba kerülnöm egy Cseh velocipéd készítővel, innen indult el a veterán kerékpáros pályám.

Milyen sikereket értél el eddig ezen a területen?

2006.-ban indultam először külföldi velocipéd versenyen, 4. lettem s ez motivált a további lehetőségek keresésében, 2007. Hollandia itt 2. lettem hosszútávon majd 2010-2011.-ben megnyertem a hosszútávú VB-t Dániában ill. Franciaországban. Megválasztottak a Nemzetközi Veterán Kerékpáros Szövetség magyarországi képviselőjének, ennek kapcsán lehetőségünk lett hogy 2014-ben Magyarországon, pontosan Tiszakécskén, lakhelyemen rendezhettük meg a 34. Nemzetközi Veterán Kerékpár Világtalálkozót s a Velocipéd Világbajnokságot.

Mi vonzz egy embert a régi idők kerékpárjai felé, amikor a nagy többség mindig az újabbat keresi?

Véleményem szerint a régi dolgok iránti szeretet az már függőség, egy kihívás, hogy ki milyen régi “kincs”-re lel, a kerékpár csak egy kategória, sajnos már nagyon sok öreg bringa végezte a MÉH telepeken, nagyon nehéz már igazi régi értékeket találni.

Milyen sikereket értél már el a veterán kerékpározásban?

Számomra mindig az utolsó verseny a siker vagy kudarc, abból merítek tapasztalatok a következő versenyre, Minden évben vannak kedvenc rendezvényeim amire szívesen megyek pl. Az IVCA, a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba, de sikernek érzem, hogy sikerült egy 24 órás versenyen velocipéddel indulnom s 413 km-t tekertem olyan mezőnyben ahol mindenki mai kerékpárral indult, csak én indultam velocipéddel s a 90 induló között a 45. lettem.

Milyen helyeken fordultál már meg veterán kerékpározással életed során és melyek voltak a legemlékezetesebbek?

A Nemzetközi Veterán Kerékpár Szövetség /IVCA/  minden évben más országban rendezi az éves rendezvényét, ha az anyagi helyzetem engedi akkor igyekszem eljutni erre.

Mi a véleményed a többi kerekes sporteszközről és miket próbáltál már ki eddig?

A munkám miatt nap mint nap a kerékpárok között élek, így nem sok időm van más kerekes eszközöket kipróbálni, de egy veterán kerékpár próbát nem tudok elhalasztani, egy kedves barátom Hídvégi János készített nekem egy Drais típusú futógépet, mert ennek a gépnek az idei évben van a 200.-ik évfordulója s most ezzel edzek mert a VB.-én evvel indulok, most számomra ez a jelentős kihívás.

 

Tőled hallottam, hogy szerepelsz a Kincsem című filmben. Ez hogyan történt?

Igen, pár éve felhívtak, hogy kellene egy velocipédes egy reklámfilm forgatáshoz, elmentem s ennek kapcsán újból megkerestek s így két helyszínen vettem részt, de nem vagyok főszereplő csak egy sima statiszta, de nagy élmény egy ilyen jó magyar filmben részt venni.

Mit tanácsolsz a mai fiataloknak, hogy válasszanak kerekes sporteszközt maguknak?

Általában a kerekes sporteszközök java része szabadtéri, ezért én azt javaslom s nem csak a fiataloknak hanem az idősebb korosztálynak is hogy legyen az bár mi, érdemes elkezdeni mert a friss levegő, a mozgás, a kikapcsolódás az minden tekintetben jó hatással van a szervezetünkre.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

 

 

 

 


Oszd meg másokkal is!
Posted in Kerékpárok, Közlekedés, Veterán kerékpárok.